Split Second - TESZT



A Split Second egy fiktív Reality Show, amiben autónkkal, ellenfeleinket és környezetünket nem kímélve kell legjobb képességünket bevetve az élen végezni.
Körítés kell, de ez a reality vonal inkább megmosolyogtató!


Ide vele!

Ha végignézünk az autós játék piacon, azt vehetjük észre, hogy alig van valami, amiből válogatni lehet. Van pár az emlékezetünkbe jól bevésett cím, aminek a folytatását hol kisebb, hol nagyobb módosításokkal mindig megkapjuk, de kevés az igazi újítás!
Újítás címszó alatt arra gondolok, hogy az adott programot ne lehessen úgy beskatulyázni, hogy versenyjáték, ahol adott egy aszfaltcsík és ennyi.

Félreértés ne essék, ez nem leszólás, magam is nagy rajongója vagyok jó pár inkább a szimulációban domborító autós játéknak, de - főleg- az arcade vonalon, ahol feltétel a szórakozás/szórakoztatás véleményem szerint nagyon alulteljesít a piac.

A Black Rock Studio alkotását vártam, az előzetesek nagyon jók voltak, lássuk mit sikerült ebből a korongra préselni!


Elsőre...

A kötelező felvezető után máris egy tutorialba csöppenünk, amit én néhány másodperc után el is nyomtam, mert PC tulajként jobban szeretem előbb beállítani az irányítást grafikát stb. Miután ezzel megvoltam megnéztem a kisokost... a játék kezelése, a használható funkciók megtanulása csak néhány perc, de már ez idő alatt is elkápráztat minket a grafika.
Meg kell mondani a frankót, nem spóroltak a részletekkel. Néha ugyan túl sűrűnek érezni a környezetet, de szerencsére a csapat nem esett át a ló túloldalára.

A bejárható helyszíneken kötötten fogunk közlekedni, lényegében körpályákon, de ezek kialakítása olyan, hogy a terelgetés ellenére nem érezzük beszorítva magunkat. A kikötőben például egy komp gyomrában, rakodó daruk tövében és egy vízre bocsájtást váró hajó mellett is el fogunk suhanni, látható tehát, hogy az adott téma köré épülő helyszínbe a lehető legtöbb, sőt, mondhatom, hogy minden létező elemet belepakoltak!


Összesen négy lehetőségünk van a grafikai minőség beállítására, ami ugyan bőven elegendő, de az ezek közti átmenet már nincs igazán rendben. High és Very High beállítás közt én csak annyit vettem észre, hogy az előbbi tökéletesen fut, utóbbi pedig diavetítés (8800Gt).
- csak azért, hogy ne érje szó a ház elejét, a very high opció mellett erősebb a motion blur, de más extrát nem fedeztem fel. Kicsit optimalizálatlan, de ez nem lesz negatívum ezt megígérem!
Hangok terén se nem gyenge, se nem erős, amit kell, azt hozza több szót nem is érdemel.


Disztráksön!

Ha csak egyszerűen versenyzésről lenne szó, akkor ez a játék szinte semmit nem érne. A rombolás az a potenciál, ami naggyá teszi, még ha nem is annyira, mint szeretnénk. Akit ez hajt, annak tetszeni fog a Split Second!

Az alapvető cél természetesen az, hogy elsők legyünk, de, hogy ez minél könnyebben menjen, nem épp baráti dolgokat kell bevetnünk!
A játékmenet a környezet - finoman fogalmazva- módosítására épül, de ezt nem tehetjük meg korlátlanul. Autónk rendelkezik egy Power Bar -ral amit fel kell töltenünk ahhoz, hogy destruktív képességünket használni tudjuk. A feltöltés nem bonyolult, összesen három lehetőségünk van rá. Drift, ugratások és az ellenfelek szélárnyékban való követése. Ha valamelyiket sikerrel alkalmazzuk, akkor a Power Bar szépen elkezd töltődni, vizuálisabbá téve a dolgot három egység fog megtelni -két kék és egy piros.


A színek megkülönböztetése nem véletlen. A kék egységek felhasználásával elsősorban az ellenfelek életét keseríthetjük meg. Pályától függően, robbanó hordókkal, daruról lezuhanó építő elemekkel, egy éppen jókor kitolató betonkeverővel és még ki tudja mivel kedveskedhetünk. Ha kissé lemaradtunk vagy épp nagy előnyre szeretnénk szert tenni, akkor jöhetnek jól a rejtett rövidítések, amik szintén egy-egy kék egységbe fognak kerülni.
Legutoljára hagytam a legmagasabb töltöttségi fokozatot. Ha ez sikerül akár át is alakíthatjuk a pályát!
Minden helyszín rendelkezik legalább egy alternatív útvonallal, melyet Power Barunk teljes kiürítésével aktiválhatunk. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy OK így lesz két kanyarral több azt, ki kell, hogy ábrándítsam! Az alternatív útvonalak esetenként a pálya egy teljesen más szegletébe fognak eljuttatni, ahol újabb rombolható elemeket találhatunk!


Szingli

A Split Second rendelkezik egy jól felépített single kampánnyal. 12 epizódon keresztül összesen 6 játékmód áll rendelkezésünkre, ezek a: Race, Survival, Elimination, Air Strike és Revenge valamint az Detonator.

A Race egy körpályás verseny, Survival esetében robbanó hordókat kell kerülgetni, az Elemination módban pedig, bizonyos időközönként az utolsó kiesik. Az utolsó három igazi reflexjáték, melyekben egyedül leszünk a pályán. Az Air Strikeban egy helikopter által kilőtt rakétákat kell kerülgetni, melyek a Revenge módban már a heli ellen is visszafordíthatók. A Detonator igazi akciófilmes móka, időre kell egy szakaszt teljesíteni úgy, hogy közben minden ami robbantható, az robbanni is fog!

A versenyekben elért helyezésünktől függően pontokat kapunk, bizonyos ponthatároknál pedig új autókat aktiválhatunk.


Multi

Ha megvannak a legszuperebb járgányok, akkor irány az Online menüpont - talán sokaknak jelent majd örömöt, hogy van beépített LAN. Rosszabb hír, hogy csak három játékmód áll rendelkezésünkre. Ezek a Singleből ismert első három: Race, Survival, Elemination.

Nyolcfős menetekben vehetünk részt, nyitott vagy zártkörű (public, private) versenyeken. Mindig is a multiplayer volt az, ami egy programot a magaslatokba tudott emelni. A gépi ellenfelek sokszor kiszámíthatóak nem így embertársaink.
A Split Second nek is ez az igazi erőssége, bátran állíthatom, hogy a lanpartik elengedhetetlen kelléke lesz!


Hosszútávon?

Itt az ideje értékelni, nehéz pillanatok ezek! A Split Second jó játék, gyönyörű grafikával, pörgős játékmenettel, jó játékmódokkal. Még ha a multi terén kicsit kevésnek is tűnik az a három opció, azért ki merem jelenteni, hogy ez a program a multiplayer miatt jó, DE!

Robbantgatunk, robbantgatunk... ja és robbantgatunk. Nekem ez kevés! Először azt gondoltam, hogy nem akartak nagyon eldurvulni a készítők. De hát kérem, romba döntjük a fél várost, ellenfeleinkből esetenként csak egy roncs marad, és az akció kimerül annyiban, hogy kicsit robbantgatunk?

Elindultak egy irányba, amit vagy nem mertek folytatni vagy nem tudom. Felvehető, lerakható, kilőhető cuccokért kiáltok, de akkor már nem illenének ide a csillogó gépcsodák, multiban 4-4 fős csapat alapú versenyek esetleg? –de ezek ne nekem jussanak eszembe!

+grafika
+kiváló pályák, rombolhatóság, alternatív útvonalak
+Lan partin kötelező
+sok single játékmód...

-... ami multiban már kevéske
- rengeteg kiaknázatlan lehetőség!

Ez utóbbi miatt fájó szívvel 100-ból 79 pontra értékelem.

Összes oldalmegjelenítés