Építsünk HTPC -t 1. - Bevezető

A napokban készült el a saját kis célzottan multimédia kiszolgálásra épített gépem, melyről e cikksorozat keretein belül szeretnék bemutatni. Igazából a neten tucat számra fellelhetőek ilyen írások, de ezek legtöbbje csak néhány témakört érint, nem járja körbe az egészet, így sok megválaszolatlan kérdés marad. Sajnos rengeteg ilyenbe futottam bele Én is, ezért gondoltam úgy, hogy egészen attól a gondolattól, hogy nekem HTPC kell, egészen a megvalósulásig bemutatom az építés folyamatát, remélhetőleg minden apró részletet lefedve.


Mielőtt bármi komolyba kezdenénk érdemes egy kis kitérőt tenni. A világ, amiben „néhány” mondat erejéig kalandozni fogunk az a multimédia lejátszók világa. Talán emlékszünk arra az időszakra, amikor a sima asztali DVD lejátszók közt megjelentek olyan példányok, melyek a filmes korongokon kívül, különféle zenei illetve képi anyagot is meg tudtak jeleníteni. Az ilyen lejátszók következő lépcsőjeként lehet említeni a felvevőket, majd ezek után azokat a lejátszókat melyek alkalmasak voltak külső adathordozó egységek fogadására is.

Ezek legfőbb tulajdonsága, hogy egy frontend szóval illetett menürendszert ad alapul a tájékozódáshoz. Itt elvégezhetünk különböző beállításokat, listáztathatjuk adathordozónk tartalmát, és programtól függően információt is megtudhatunk ezekről. Alapvetően nagyon jól használhatóak ezek a készülékek, folyamatos fejlődésük során a nagyfelbontású videók és az igazán problémás feliratkezelés is megoldódott. Extraként említhető, hogy a jobb készülékeket hálózatra is köthetjük, így például Rss csatornák olvasása is megoldott.

Leginkább kiemelhető hátránya a rugalmatlansága, szóval csak arra jó, amire kitalálták, viszont árban nem nagyon van vetélytársa. Aki jól használható, de viszonylag olcsó megoldást keres, akkor neki ez lesz a tökéletes választás.


Na de nem születne cikk, ha itt megállnánk. Szóval ezt az említett rugalmatlanságot kellene kiküszöbölni, ami miatt a választás a pc-re esik. A mai gépek mindegyike képes arra a teljesítményre, mind adattárolás, mind a médiák lejátszása terén, amire szükségünk van és mivel, a rajtuk futó operációs rendszer alá szinte bármilyen programot telepíthetünk az elérhető lehetőségek, funkciók szinte végtelenek.

Ezen felbuzdulva mondhatnánk, hogy akkor megfelelő szoftverrel HTPC -t varázsolunk a jelenlegi gépünkből és kész. Van, aki meg tudja oldani, hogy gépe a tévéhez, a hangfal szetthez közel helyezkedjen el, így alternatívan vagy fixen bekötve tudja használni nemcsak multimédiás célokra.

Számomra az elhelyezés ugyan megoldható volt, de olyan problémák, mint a folyamatos kábel átkötés, a zenehallgatás közbeni zaj vagy főként a nagy fogyasztás inkább a külön pc építése felé vitt el. Olyan gép felé melynek teljesítménye éppen elég akár a HD videók lejátszására, célzott felhasználása ellenére alkalmas más tevékenységekre is, viszonylag olcsó, csendes, keveset fogyaszt, távirányítható, kicsi, könnyen használható legyen a család bármely tagja számára, és még sorolhatnám.

Mondhatnánk, hogy nagyok az igényeim, de meg fogjátok látni, hogy a gyártók nem csak a nagy hanem az ilyen kisfelhasználói igényeknek megfelelő szerkezeteket is tudnak alkotni.

A hamarosan kikerülő következő rész a lényegesen nagyobb tartalmi értéket magában hordozva a hardverelemekkel fog foglalkozni.

Összes oldalmegjelenítés