Singularity - ELŐZETES



A végtelen pont problémája. Ezt találtam a legérthetőbbnek az összes megfogalmazás közül, mikor arra kerestem a választ mit is nevezünk szingularitásnak. Akit érdekel mit is jelent konkrétabban ez a fogalom az lapozza fel a
wikipédia idevágó szócikkét. Én csak annyit jegyeznék meg, hogy jó a címválasztás, amolyan tudományosan titokzatos.

A HunGamer -en már olvashattátok az e havi megjelenési listát, melyben szerepel a Raven Software legújabb alkotása is, így itt az ideje egy előzetesnek.



„Ó, azok az oroszok!”

A nem túl távoli jövőben - hangozhatna a filmekből ismert narráció, történetünk ugyanis ekkor játszódik. A légierő Nate Renko nevű pilótáját fogjuk megszemélyesíteni, akit egy felderítő bevetésre küldenek a Katorga-12 kódnevű szigetre. A küldetés célja, hogy magyarázatot adjon a sziget körül észlelhető különös sugárzási tevékenységre. A bevetés rutinszerűen indul, ám egy energia kisülés miatt pilótánk kénytelen lesz elhagyni fülkéjét.

Hamarosan kiderül, hogy a Katorga-12 egy orosz kutatóbázis volt a hidegháború idején, ahol az E99 nevű anyag kapcsán végeztek kísérleteket - az E99 valójában a periódusos rendszer Einsteinium nevű eleme.
A kísérletek csúfos kudarcot értek, ugyanis a szigeten katasztrófa történt, ez lenne a szingularitás, ami által a kísérletekbe bevont elem az E99 hatásai az egész szigeten érvényesültek. Ezek közül talán a legmeghatározóbb az, hogy egy-egy ilyen energia kisülés alkalmával a jelen és a múlt - a katasztrófa előtti idő- folyamatosan váltakozik.

Az oroszok által végzett kísérletek egyik célja ennek az anyagnak a megszelídítése lett volna, amelyhez egy különleges szerkezetet, röviden csak TMD -nek nevezett időmanipuláló eszközt is létrehozták. Viselője képes kihasználni az E99 -ben rejlő lehetőségeket. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezen elmés szerkezetet mi is megkaparinthatjuk.



Nate Renko előtt a feladat, hogy kiderítse a Katorga-12 sötét titkait és az időutazást kihasználva megakadályozza a katasztrófa bekövetkeztét!



Originált bőrutánzat?

Időmanipulálós játékkal már találkoztunk, volt már dimenziók közti átjárós téma is, ezért felmerülhet a kérdés, mitől lehet jobb a Singularity?

Az időben történő oda-vissza utazás logikai mivoltát talán nem kell ecsetelni - egy jelenkorban beomlott alagút a múltban esetleg még bejárható; egy a múltban létező óriási szakadékhoz valószínűleg az évek folyamán hidat építettek és még sorolhatnám.
A hétköznapi nyelven értendő időutazással itt is találkozunk, a történet szempontjából ez nagyon is meghatározó, de ténykedésünk során nem ez lesz az elsődleges.
A manipulációhoz szükséges támogatást az E99 fogja adni, hatásait kihasználva gyűrhetjük le az akadályokat, és ellenfeleinket.

Az E99-et koncentrálni tudjuk egy adott pontra, így a fókuszban levő tárgyat, a TMD éppen aktuális funkciójától függően öregíthetjük, vagy újjá varázsolhatjuk, „fagyaszthatjuk”, burkot vonhatunk köré, melyben megáll az idő és még sorolhatnám. A fejlesztői videókban már láthattuk ezeket a funkciókat működés közben is, meg kell hagyni elég meggyőzőek! –értem ezt úgy, hogy „fps”-ről van szó, de nem egy egyszerű lövölde lesz az már biztos! Különleges képességünk felhasználása terén szinte mindere gondoltak a fejlesztők. Na ezért jobb a Singularity!



Buktatók

Azt kell mondjam, hogy nagyon jónak ígérkezik a Raven Software alkotása, de már most látok benne - javítom magam- vagyis sejtek néhány buktatót.

Amitől a legjobban tartok az az, hogy túlságosan lineáris lesz a játékmenet. A játékos terelgetésére szükség van ez nyilvánvaló, elvégre nem várható el az, hogy végtelenszámú megoldási lehetőséget programozzanak le az alkotók.

Szinte biztosra veszem, hogy ha én játszanék a Singularity-vel akkor a TMD -t mindenen kipróbálnám, és itt jön a buktató. A videókban én nem láttam „A" szabadságfaktort. Kötötten csak azokat a tárgyakat manipulálták, amire szükség volt a továbbjutáshoz. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne viszonylag szabadon garázdálkodni, de ha így lenne, akkor valószínű ezt kiemelték volna a számunkra. A kezünk tehát biztos meg lesz kötve, ehhez nem fér kétség, én csak abban reménykedem, hogy a játékmenet lesz annyira pörgős, a történet le fog kötni annyira, hogy ezt a kötöttséget ne vegyük észre.



A videók és a kézzel fogható játékélmény közt óriási a különbség, ezért további találgatásokba, - ezt csinálhatjuk, azt nem- nem mennék bele.
Ígéretes alkotásnak tűnik, így ismerősömet idézve csak annyit mondanék: „Odabízok neki sógor!”

Összes oldalmegjelenítés