Kane & Lynch 2: Dog Days - ELŐZETES

Eredetileg egy demó tesztet szerettem volna közzé tenni, de úgy negyed óra játék után egyszer csak vége lett az egyjátékos bemutatónak és a multiplayer menübe tévedve is csak egyetlen egy játszható mód volt aktív, amiről nem igazán lehet regényt írni.

A mindig hangoztatott „ez csak demó, a végleges változat különbözhet” mondóka itt is megállja a helyét, de a menürendszert és még pár apróságot figyelve nekem úgy tűnt, hogy ez már közel -, ha nem teljesen - a végleges játék erősen megnyírt változata, szóval nagy változásokra senki ne számítson.

Ez utóbbi gondolaton elindulva úgy döntöttem, hogy írok egy kis "mini" előzetest, melyet vegyítek a demóban látottakkal.


A Kane & Lynch első epizódja után szinte borítékolható volt, hogy készül folytatás, annak ellenére, hogy a játék több szempontból is megosztotta a közvéleményt. A nagy bejelentés így nem igazán kavart nagy port, mondhatjuk azt is, hogy szépen nyugodtan tudomásul vettük. Azonban nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy a kétkedők tábora mellett rajongói is voltak a Dead Men alcímmel megjelenő első résznek, így talán sokak szemébe könny szökött mikor értesültek a Dog Days érkezéséről.

Az ilyenkor elhangzó ígéreteknek van, amikor lehet hinni, van, amikor nem. Jelen esetben a műfaj megreformálása nem volt terítéken, inkább az első részben elkövetett hibák javítása és némi új dolgog bedolgozása volt ez elsődleges szempont.


Az első, de nem elsődleges újítás a grafika terén keresendő. Akcióorientált programról lévén szó, a készítők a minél filmszerűbb élményt próbálják a képernyőre varázsolni. Az ilyen élményfokozók nagy része kimerül a scriptelt jelenetekben, szóval egy adott pontot elérve, programozva történnek az események.

A másik kevésbé jellemző dolog, hogy a megjelenést próbálják filmszerűvé tenni. A Dog Days esetében viszont pont ez lesz a meghatározó. Úgy néz ki, mintha egy gyengébb minőségű kamerával követnénk az eseményeket.

A becsillanó fény színe, a nagyobb fényforrások által létrehozott csíkok, a kicsit fakó elmosott színvilág, a gyorsabb mozgás közbeni kameraringatózás mind hozzájárul ennek az élménynek a fokozásához. Nekem nagyon tetszett ez a megoldás, de azt is meg kell mondani, hogy csak mozgás közben.
Nyugalmasabb tempóra váltva már előjönnek a hiányosságok. Ezeket konkretizálásába nem mennék bele, mert mint kiderült néhány grafikus kártyának nem tetszett a játék - driverfrissítés után már jobb volt - így annak ellenére, hogy lenne mit mondani, kezeljük demóként a demót, a végső véleményt tartogassuk megjelenés utánra.


Amiben viszont biztosan nem lesz változás az a játékmenet. Tps-ről lévén szó hátulnézetes akció. Az irányítással alapvetően semmi gond, a kezdő kiosztás természetesen módosítható - Pc-n biztosan - amire szükség is lesz, mert egy két billentyűt elég szokatlan helyre sikerült pozícionálni.
Összességében két dolog nem tetszett. Az első a fedezékek használata. Játszottam már nem egy játékkal, ami ezek használatára épült, de ennyire rosszul megoldva még egyikben sem volt. Ne úgy értsétek, hogy használhatatlan, egyszerűen csak nehézkes, a legmagasabb nehézségi fokozaton meggyűlhet a bajunk vele.

A másik nem annyira játék mechanikai inkább látványbeli elem az animációk. Az alapmozgások, az egyes mozdulatok jól néznek ki, de ezek összekapcsolása már korántsem bizalomgerjesztő.

Ja és utolsó gondolatként a töltények felvétele miért nem lehet automatikus. Fülem mellett fütyül a golyó, közben azzal foglalkozni, hogy gomb nyom töltény felvesz... fegyvercsere esetén még rendben van, de muníciónál teljesen felesleges elem!


A többjátékos lista nem bővelkedik túlzott lehetőségekkel, de ami van, az jól illeszkedik ebbe a világba. Jelen - úgy tűnik végső - állás szerint három módozat a Fragile Alliance, Undercover Cop és a Cops & Robbers áll majd rendelkezésre.

Az elsőben rablóként kezdjük a játékot és célunk, hogy a nálunk levő pénzt biztonságos helyre juttassuk. Alapvetően mindenki egy oldalon harcol, de mivel tudjuk, hogy ebben a világban a pénz az úr bármi megtörténhet. Egy - két „véletlenül” célt tévesztett golyó után megkaparinthatjuk az addigi társunk hátizsákját is, de jó tudni, hogy innentől árulók leszünk és a még nagyobb nyereség elérésére minden bandatag ránk fog vadászni. Ha épp mi lennénk azok, akik áldozatul esünk ebben a gonosz világban, akkor rendőrként éledünk újjá, így próbálva megakadályozni az akció sikerét.


Ehhez nagyon hasonlít az Undercover Cop, csak ebben az esetben egy előre kijelölt játékos tölti be az úgymond áruló, helyesebben fogalmazva a farkasbőrbe bújt rendőr szerepét.

Az utolsó játékmód a leginkább kedveltek közé tartozó tdm-hez hasonlítható, amiben a két ellenérdekelt fél küzd meg egymással.
Az, hogy ebben az esetben az újjáéledés a másik oldalon történik e, vagy megmaradnak a hagyományos vonalnál, egyelőre nem tudni, én szívesen üdvözölném az előbbi lehetőséget.


A Kane & Lynch első része nagyon jó akciójátéknak indult, de néhány hiányossága miatt nem aratott osztatlan sikert. A folytatást ennek ellenére már akkor elkönyvelhettük, hiszen az akkor „hanyagolt” karakter teszi most tiszteletét képernyőnk közepén. Ennek ellenére jelen pillanatban én még nem látok benne többet, mint amit az első rész adott, hiába a kissé megújított grafika, vagy épp Kane, Lynchre való cserélése. Stílusát tekintve ugyanúgy tps marad, ami nagyon is szerethető műfaj, de ha e mellé nem tudnak egy jó körítést varázsolni, akkor ez is csak egy tömegtermék lesz.

Itt természetesen nem fordulatos több szálon futó cselekményre gondolok, hanem sokkal egyszerűbbre, de az legyen olyan, amiért nemcsak egyszer kerül elő lemez a dobozból.

A képek a PS3 verzióvól valók. Forrás:
IGN

Összes oldalmegjelenítés