Alien Swarm - TESZT


A Left 4 Dead és a Portal fejlesztői véletlenül gondoltak egy merészet és megalkották az Alien Swarm négyszemélyes cooperative alapokra helyezkedő játékát, ami ha az előzményeket nézzük, akkor csak egy szimpla Unreal Tournament modifikációként kezdte pályafutását a projekt. És ez lett belőle, kaptunk egy meglehetősen jól összerakott, csapat alapú játékot, amelyet teljesen INGYEN le lehet tölteni a STEAM-ről. Én magam sokat gondolkodtam, hogy hogy a fenében létezik ez, hogy egy ilyen jó minőségi játékot a Valve nemrégiben ingyenessé tett. Ha a Killing Floor 10-15 euró, akkor ez az akció-horror játék is simán érne annyit.



Tehát az Alien Swarmot a fejlesztők szándékosan az online kooperációra szánták. Így sikeresen az online többjátékos pártiak kedvére jártak. A történethez sok köze nincs a játéknak, 7 pályán keresztül kell A-ból B pontba vonulnunk. Valószínűleg egy bányászati kolónián vagyunk, amit az idegenek nemes egyszerűséggel csak úgy lerohantak. És itt jövünk mi a képbe, kedves Gamer, mi ránk hárul a feladat, hogy megtisztítsuk tőlük a terepet, vállvetve akár a legjobb barátainkkal vagy a public közösséggel. De lehetőségünk van Offline gyakorolni az egész küldetést, megszakítások nélkül.



Most lehet sokan nekem esnek az olvasók közül, de a játékmenet nagyon hasonlít a Left 4 Dead és a Killing Floor játékokhoz. Vagyunk négyen a csapatban és halomra kell gyilkolni az idegen lényeket, amelyekből akad egy-két rondaság is. A teamet 4 kasztrendszer alkotja: van a katonatiszt, a fegyverspecialista, a medikus és a technikus. Utóbbi karakterosztály nagyon fontos, hiszen minden küldetésnél jelen kell legyen tehetsége, mivel az ő segítségével tudjuk meghackelni az ajtókat, számítógépeket és egyebeket is. Azt gondolom nem kell mondanom, hogy a szanitéc is nagyon fontos karakter, nélküle meg van rá az esély, hogy könnyen ott hagyjuk a fogunkat még normál nehézségi szinten is. Tehát nem ajánlatos nélküle elkezdeni a küldetéseket, valamint a medigél töltőpisztoly is csak vele használható. A tiszt és a specialista hősökkel pedig írtani lehet a lényeket. Aki Rambó módra hivatott, az bizony ezeket a kasztokat fogja választani, hiszen nagyon sok fegyvertípust tudnak kezelni. Nem beszélve a meglehetősen erős sebzésű Vindicator shotgun puskáról sem, amit kizárólag a katonatiszt tud használni. De egyedül sose Rambózzunk! Ez nagyon fontos.



A felszerelések biztatóak, kellően sok van belőlük, a gamer mindent megtalál, ami szem-szájnak ingere, vegyük pl. a lángszórót, a láncfűrészt, a tesla fegyvert, vagy a bárhová felállítható Sentry Gun-t és még sorolhatnám tovább is a kütyüket és a tárgyakat. A lobby rendszerben állíthatjuk be fegyvereinket, képességeinket és tulajdonságainkat. Karakterünknél három rublika található, melynél az első kettőbe kizárólag fegyverek választhatóak vagy különböző segédletek, úgy mint fegyvertárak vagy gyógyítóládák. Az utolsó kis rublikába pedig kiegészítők vagy tulajdonságok választhatóak, amelyekből természetesen sok van. Ha a játékos csak támogató szerepét szeretné betölteni a játékban, annak sincs semmi akadálya, fegyverropogás nélkül is végig lehet játszani a gammát, amennyiben kiélvezzük emberi társaink védelmét. Jelen esetben a medikusra gondoltam, akinél medigél töltőpisztoly és elsősegély láda lehet, kiegészítőnek meg mondjuk egy támadó vagy védekező kütyü. De ez csak egy példa volt a lehetőségek tárházájából, a karaktereket teljesen testre szabhatóak.



A játékszoftver legnagyobb erőssége nemcsak a kaszabolásokon mutatkozik meg, hanem az ésszerű taktikákon is. Ritkán ugyan, de a public közösséggel megtudjuk osztani a csata végkimenetelét is ha a jól választott felszerelésekkel kezdünk neki a lehetetlen küldetéseknek. Tehát nem árt kommunikálni velük. Éppen ezért ajánlatos régi Steam ismerősökkel először végigvinni a teljes játékot, melyből, mint már fentebb írtam, hét darab van. A pályák kellően változatosak, kaszabolunk pl. kutató intézetben, mocskos csatornákban és satöbbi. Főboss csata nagy lelkesedésünk ellenére nem található a programban, csak nagyobb testű lényeket zúzhatunk be, melyek többnyire hátul sebezhetőek igazán.



A játék nagyon ötletes és a jól bevált XP általi szintekre épül, összesen 27 szintet lehet elérni benne. Minél nagyobb a szintünk, annál erősebbek és jobb fegyverek illetve kiegészítők érhetőek el a karakterfülnél. Ha ki "maxoltuk" a játékot, lehet ám prestigelni is benne (hogy Modern Warfare szavakkal éljek), amit a Promotion nevű gombbal tudunk aktíválni, és kezdhetjük az egész fejlődést elölről.



Ami pedig a grafikát illeti az nagyon szépre sikerült, a pályák, a területek és talán még a karakterek is teljes mértékben részletekben ki vannak dolgozva, nem is beszélve a hangokról sem. Az Alien Swarm játékstílusa az, amivel igazán meg lehet fogni a játékos társadalom egy részét vagy ha tetszik úgy, javát. A játékot kezdetben nehezen megszokható felül nézetből játszhatjuk, WASD fps-beli beállítással mozgunk, a 3-as és 4-es gombokkal pedig különböző segítségekért kiabálunk. Z-vel előre megírt kommunikálást hajthatunk végre (ld. Left Dead részek), C-vel pedig ingame chat. Az 1-es gombbal pedig a hasznos kiegészítőket aktiválhatjuk. Ilyen pl. a fragezés, a rakéta támogatás vagy a háromszor használható Adrenalin, mely segítségével le lassíthatjuk az időt, és Max Payne stílusban lődözhetünk az idegen gyíkokra. Az aktíváláskor a csapat többi tagja is élvezheti a lassított felvétel közben az akcióorgánumot.



Szinte egész végig csak dicsértem a játékot. Most ejtsünk szót pár negatívumokról is. A játék kampánya sajnos nagyon rövid, normál fokozaton min. 90 perc alatt teljesíthető is, a küldetések között nincsenek átvezető videók sem. Nyilvánvaló, hogy ingyenes játék, mondjuk ez el is nézhető a játéknak, hiszen a menü felépítése miatt számíthatunk több DLC támogatásra és akár modderek által készített küldetésekre is, mely új kalandokat és hadjáratokat nyit meg számunkra, s ezzel természetesen bővítve a Steam rendszeren alapuló kellemes Achievement részleget is.



Összességében egy meglehetősen jól sikerült Valve akciójátékról beszélünk, mely az elvárásokat teljes mértékben felül múlta, legalábbis részemről. Minden Steam felhasználónak szívesen ajánlom. A felülnézetes "izometrikus" kamera nézet az első küldetés után már egész jól szokható a WASD rendszerrel és az egérrel karöltve. Tehát egy PC exkluzív, ingyenes játékról beszélünk, tessék úgy kezelni a továbbiakban az Alien Swarm-ot.

9/10

Összes oldalmegjelenítés