Dead Space 2 - Demóteszt

Végre kipróbáltuk a következő év egyik legnagyobb játékát, a Dead Space 2 demonstrációs változatát, amiből egy demótesztet olvashattok. Én nagy rajongója vagyok a sorozatnak (januártol már az), és leírom a demoval kapcsolatos tapasztalataimat, amire esetleg néhányan kíváncsiak.



Az első talán az a dolog, ami mindenkit foglalkoztat, hogy Isaac Clarke túlélte-e az első részt. Erre hamar választ kapunk. Igen, túlélte és a 2. részben őt irányíthatjuk - újra. A Dead Space 2 három évvel az első rész utáni történéseket dolgozza fel. A demó indításkor egy nagyon hosszú előzetest láthatunk az első rész történéseiből.

Itt meg kell jegyeznem... ezt max tv-sorozatokban látni (Odaát..stb), hogy egy játék folyatatása így fel legyen építve és összekötve. Mint egy többrészes horrorfilm. Gondolom ez benne lesz a full játékban is és nem csak a demo elejére biggyesztették be.


A felvezetőben szépen megismerhetjük a történetet és megadják a kellő hangulatot a demo-hoz, illetve feltehetőleg később a full játékhoz is. Most az első rész történéseibe nem mennék bele, szerintem sokan ismerik már. Az első remek pont, amiben változás van az a menü felépítése. Igényessebb, mint az első részben. Valamint míg az első részben 3 fokozat volt alapban +1 a lehetetlen, ezzel ellentétben itt 5 nehézségi fokozat található, nevezetesen Casual, Normal, Survivalist, Zealot, Hard Core.
Az átvezetőt megnézve a játékba csöppenhetünk bele.

Az első ami mindenkinek szemet szúrhat, hogy csiszoltak a grafikán, az első rész is szép volt, de még sikerült szebbre és aprolékosabbra kidolgozni a játékot. Beleértem itt a karaktereket, a szörnyeket, az effecteket és nem utolsó sorban a környezetet illetve a fény/árnyék vizuális hatásokat (itt 0 gravitáció mellett folyadékrészecskék is lebegnek a térben, míg az első részben csak porszemcsékre emlékszem) is. Még sok kis apróságokkal dobták fel az amúgy sem unalmas játékmenetet. Nem beszélve az új és elég ötletes hekkerkedésre, amivel például találkozhatunk a gravitációs gömb tönkretétele meghekelése során is.



Kis érdekesség, az átvezetés az első részből a másodikba még egy dolog mutatja, és nagyon ötletessen méghozzá, mikor a lebegés után először érsz a bolthoz, ott az új ruhát ingyen átöltve jelzik hogy ez már egy következő Dead Space, ez is azt szimbolizálja, hogy nem szakadt meg a kapcsolat az első és második rész között, amilyen szkafandered volt, nem a két rész között lett leváltva, hanem úgymond magad öltözködsz fel a 2. rész "tiszteletére". :)

A hangulat. Na az nem hiányzik, talán még félelmetesebb mint az elsőben, itt sokszor annyira szük folyosók vannak, és a sok füst meg gőz, pára meglehetősen sok, így könnyen meglehet, hogy nehezen fogunk tájékozódni. Ennek függvényében tovább nő a klausztrofóbia érzete. Hangokat lehet hallani mindenfelé, mintha valami vagy valamik mászkálnának a csatornákban, szellőzőkben. Ha nyugi van akkor sincs síri csend, minimum a viz csordogálását vagy gépek zaját lehet hallani a játék alatt, ami megint csak nem hagyja teljessen megnyugodni a játékost, mert minden kis apró zajra felriad az ember. Nyugtalan érzés nagyon.
Nagyon sok helyen lesz, hogy az ember nyakába ugranak szörnyek a legszükebb kanyarokban, liftekben, bárhol, még jobban a frászt hozva a játékosra. A hangok emiatt nagyon jók a játékban, mint már fentebb írtam kellően hozzájárul a játékélményhez, aki tudja az 5.1-en próbálkozzon vele.

4 fegyver próbálható ki a demo-ban, ebből hármatt az első részből már ismerhetünk. Valamint az elején még a régi ruhában kell mászkálni, ami annyi extrával fel van szerelve, hogy a ruhákon vannak ilyen kis lelógó valamik, amiből vagy sűrített levegő vagy valami megmagyarázhatatlan légnemű anyag jön ki, ezzel irányítva a 0 gravitáció alatt a főhösünket.


Ez elég érdekes az első részhez képest, ott ugyan egy tábla segítségével ki-be kapcsolhattuk a gravitációt és a célkereszt által megadott irányba el lehetett rugaszkodni, és akár a mennyezeten sétálni a mágneses cipőnkkel. Ez eddig teljessen rendben van itt a második részben is egy kapcsoló kapcsolj a gravitációt, viszont a karakterünkét már nem, vagyis a ruhánk másképpen viselkedik.

Itt ebben a helyzetben az L3 megnyomásával kapcsolhajuk ki-be a csizmát és ezálltal a tapadás, mágneses vonzás elvész karakterünk felhúzza a lábait és elkezd lebegni. Nagyobb szabadságot kapunk ezálltal a játékban, a gyorsabb mozgást, a futásért felelős LB gomb testesíti meg, ilyenkor a csizmánkon működésbe lépnek kis hajtómüvek.
A lényeg a szabadsággal kapcsolatban hogy immáron a lebegés alatt bármit megtehetünk, forgolódhatunk, lövöldözhetünk, mindent ami amugy a talajra lépve tennénk.




Az viszont már egy fontos dolog hogy a földre érést nem akárhogy tehetjük meg. Ha az L3-al újból le akarunk ejtőzni a talajra előtte meg kell bizonyosodni arról, hogy hogyan helyezkedünk el, mert itt egy kék célkereszt jelzi hogy éppen hová érünk földet ha újből a gravitációs mezőbe lépünk.
Nem lehet bárhová, csak az amugy vizszintes talajokra, ami eredeti állapotában is a talajt képezni, hogy mindenki értsen, van egy rész mikor az emeleten kell feljutni egy ventilátorszellözőn ketesztül, mint egy kémény a mennyezetben. Ha a ventilátor elhagyásával visszakapcsoljuk a gravitációt, akkor visszaesnénk a ventilátor lapátjai közé, független attól hogy éppen fejenállva vagyunk a ventilátor lapátjaihoz képest. Megjegyzem, az új ruhát nem véletlen hagyták ki a lebegésből, így sok új funkció szerintem titokban maradt.


Összefoglalva:
Mindenképpen a következő év egyik legnagyobb - horror TPS - címéről beszélünk, nem sok játék van ami látványosabb és félelmetesebb lenne. Ha mindezt a teljes verzióban így tudják majd visszaadni valamint lenyűgöznek minket ezzel az úgy gravitációs játékmenettel, akkor azt hiszem sokan meg fogják venni a játkot.
Még az első részhez is talán meghozza kedvünket, főleg akik eddig nem ismerték a Dead Space-t.
Aki kihagyta az első részt és a demo alapján kedvet kapott mindenképpen játssza végig legalább egyszer, nagyon jó játék az eslő rész is, még ennyi eltelt idő távlatából nézve is.
Remélem sokak kedvét meghozta a demo egy kis borzongáshoz.

A játék január 28-án jelenik meg a hiresztelések szerint. Tartsátok rajta a szemeiteket. :)



Kép forrása: IGN

Összes oldalmegjelenítés